fbpx

Mi az a usability, használhatóság?

Mi az a usability, használhatóság?

Mi az a usability, használhatóság? 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

A használhatóság (angolul usability) egy olyan minőségi mutató, amely azt jellemzi, hogy a felhasználói felületeket mennyire egyszerűen lehet kezelni.

A használhatóság, angol kifejezéssel usability, nemcsak egy egyszerű, egydimenziós tulajdonsága a felhasználói felületeknek, hanem több összetevője van. Ezek a következő öt használhatósági paraméterrel vannak összefüggésben:

  • megtanulhatóság,
  • hatékonyság,
  • megjegyezhetőség,
  • hibák gyakorisága és súlyossága,
  • elégedettség.

Megtanulhatóság

A megtanulhatóság azt fejezi ki, hogy egy felhasználó milyen könnyen hajt végre alapvető feladatokat, ha még soha nem találkozott korábban az adott felhasználói felülettel.

Hatékonyság

A hatékonyság arra vonatkozik, hogy egy tapasztalt felhasználó, aki egyszer már kiismerte a rendszer működését, milyen gyorsan tud elvégezni bizonyos tevékenységeket.

Megjegyezhetőség

A megjegyezhetőség jelentése az, hogy ha egy user már használt korábban egy rendszert, vissza tud-e rá emlékezni eléggé ahhoz, hogy hatékonyan tudja használni. Az a cél, hogy ne kelljen újra megtanulnia mindent.

Hibák gyakorisága és súlyossága

A hibák gyakorisága és súlyossága arra utal, hogy a felhasználók milyen gyakran követnek el hibákat egy site használata közben. Fontos az is, hogy a hibák milyen komolyak és mennyire könnyen tudják maguk helyreállítani őket.

Elégedettség

Az elégedettség kifejezi, hogy a userek mennyire szeretik használni a rendszert.

A használhatóság mellett még sok más fontos minőségi tényezőt kell figyelembe venni, de nagy részük túlságosan szubjektív ahhoz, hogy akár ajánlás vagy norma szintjén is érdemes legyen velük foglalkozni. Ellenben kulcsfontosságú a hasznosság (utility), ami az alkalmazás funkcionalitására vonatkozik, vagyis arra, hogy a rendszer arra szolgál-e, amire a felhasználóknak szüksége van.

A használhatóság és a hasznosság egyaránt fontos, és együtt jelentik a weblapok minőségi mércéjét, azaz ezektől a tulajdonságoktól lesznek igazán felhasználóbarátak. Ezt úgy kell érteni, hogy hiába teljesít minden használhatósági kritériumot egy website, ha nincs olyan funkciója, amiért érdemes lenne használni. Ugyanígy nem elegendő, ha egy lap nagyszerű szolgáltatásokat nyújt, ha a kezelése túl körülményes és bonyolult.

A használhatósággal, illetve tágabb értelemben a felhasználóbarát website-ok létrehozását célzó elvekkel, ajánlásokkal foglalkozik a webergonómia.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.