fbpx

Mi az a UX és UX design? Mit csinál egy UX tervező?

Mi az a UX és UX design? Mit csinál egy UX tervező?

Mi az a UX és UX design? Mit csinál egy UX tervező? 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

Ebben a cikkben szeretném tisztába tenni a UX, UX design fogalmakkal és a UX tervező feladataival kapcsolatos kérdéseket.

UX tervezés elemei

Felhasználói élmény

A UX az angol User eXperience kifejezés rövidítése, ami felhasználói élményt jelent. Tágabb értelemben a UX minden olyan érzés, attitűd, élmény, ami a felhasználóban egy (akár ténylegesen fizikai) termék használata során kialakul.

Szerencsére az elmúlt években egyre inkább kezd áthelyeződni a hangsúly a felhasználók szemszögére. Egy termék akkor tud igazán sikeres lenni, ha az a fogyasztók problémáira nyújt megoldást. Így már a tervezés, létrehozás során, majd a marketing kommunikációban is ezt érdemes előtérbe helyezni.

Szűkebb, informatikai vonatkozásban legtöbbször a mobil- és webappokhoz, honlapokhoz kapcsolódóan lehet hallani a UX kifejezést, de a lényeg ugyanaz, mint a tágabb értelmezésben: a felhasználó viszonyát vizsgáljuk az alkalmazáshoz.

A továbbiakban a szűkebb értelmezésben tekintek a UX-re, hiszen ezzel foglalkozom.

UX tervezés

A UX tervezés (angolul UX design) feladata elérni, hogy a fogyasztókban pozitív felhasználói élmények alakuljanak ki azáltal, hogy a termék kielégíti bizonyos szükségleteiket, megoldást nyújt a valós problémáikra lehetőleg letisztult, praktikus módszerekkel. Tömören megfogalmazva az a cél, hogy a termék vagy alkalmazás

  • hasznos,
  • könnyen használható és
  • értékes legyen.

Gyakorlatban a UX tervező (UX designer):

  • elemzi a felhasználói szükségleteket és az üzleti célokat, ezáltal segít kialakítani a stratégiát;
  • specifikációt, leírást készít a szükséges funkciókról, működésről, részt vesz az alkalmazással szemben támasztott követelmények kialakításában;
  • segít kialakítani az tartalomstruktúrát;
  • drótvázakat (wireframe-eket) rajzol, megtervezi az alkalmazás képernyőit, navigációját;
  • követelményeket határoz meg és tanácsokat ad a felhasználói felület megjelenésére és működésére vonatkozóan.

Mi a különbség a UX designer és a UI designer között?

Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy az UX designer NEM grafikus. Ezzel kapcsolatban sok a félreértés, ami szerintem a designer szó magyar nyelvű értelmezéseiből fakad.

UX designer = UX tervező

A UX designer esetén a designer szó jelentése: tervező, a tágabb értelmezésben. Tehát a fentebb leírtak szerint elsősorban

  • elemzői,
  • specifikációs,
  • tartalomtervezői és
  • vizuális tervezői feladatai vannak,

de „csak” koncepcionális szinten.

Azaz a végső design terveket nem ő készíti, csak drótvázakat, esetleg mockupokat készít, amelyek megadják a képernyők felépítését, azok közötti navigációt, amelyek alapján a grafikus dolgozik tovább.

UI designer = webdesigner vagy grafikus

A gyakrabban emlegetett (web)designer (magyarosan dizájner) az angol elnevezés szerint a UI designer. (User Interface = felhasználói felület.) Szokás grafikusnak is mondani, de természetesen nem a hagyományos – papírra ceruzával rajzoló – grafikusra gondolunk ekkor, hanem a számítógépes változatára digitális rajtáblával, Adobe Photoshop és hasonló programok használatával.

Az UI designer feladata, hogy a UX designer által kialakított képernyők, oldalak végső megjelenését megtervezze a felhasználók számára „fogyasztható”, esztétikus formában. Itt már számítanak a színek, a formák, az ikonok, a felhasznált fotók, illetve fontos, hogy az interaktív elemekre is hangsúlyt fektessünk (animációk, egérmozgatásra bekövetkező effektek stb.).

Tehát összefoglalva, a UX és UI designer feladata természetesen összefügg, de míg a UI designer csak az arculattal, vizuális megjelenéssel, esztétikai vonatkozásokkal foglalkozik, addig a UX tervező feladata sokkal komplexebb, hiszen koncepcionális, stratégiai szintről indulva építi fel a rendszer követelményeit, aminek az alkalmazás vizuális felépítése (képernyők, oldalak, navigáció) csak egy aspektusa.

Összefonódás

Bizonyos esetekben, főleg egyszerűbb alkalmazások, honlapok esetén előfordul, hogy nincs szükség külön UX tervezőre, mert a UI designer megfelelő instrukciók alapján egyedül is képes megtervezni a grafikát. Ez általában tipikusnak mondható sablonok mentén történik, ahol a koncepciót egy jól meghatározott brief adja, ami alapján dolgozik a grafikus.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.