fbpx

Megfelelő weblap struktúra kiválasztása

Megfelelő weblap struktúra kiválasztása

Megfelelő weblap struktúra kiválasztása 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

A weblap struktúra kialakítására nagy hangsúlyt kell fektetni a tervezési szakaszban, mert jó szerkezeti felépítés nélkül a többi használhatósági elv betartása sem igazán ér sokat.

álaszd a megfelelő weblap struktúrát

Egy rosszul szervezett weblapon a navigáció nem működhet megfelelően, tehát a site-tervezés legfőbb célja, az információk egyszerű megtalálhatósága, elérhetetlen alapos weblap struktúra tervezés nélkül.

Az elsődleges szempont a szerkezet megtervezésekor, hogy az a felhasználók nézőpontját tükrözze, semmiképpen ne a vállalatét. Mindig kiemelt helyen kell szerepelniük azoknak a szolgáltatásoknak, amiket a userek a leggyakrabban használnak, és amelyek a leghasznosabbak számukra.

Három alapvető site-struktúra létezik:

  • hierarchikus,
  • lineáris és
  • kategóriaalapú.

Hierarchikus felépítés

Leggyakrabban hierarchikus felépítésű weblapokkal találkozunk, melyeken mélyebbre haladva egyre specifikáltabb oldalakat találunk.

Lineáris felépítés

A lineáris szerkezetű site-ok lépések sorozatán vezetnek végig, tehát egymásra épülő részfeladatokból álló folyamatok esetén használható hatékonyan ez a struktúra.

Sajnos sokszor találkozunk rosszul használt lineáris struktúrával, hiszen a web alapvetően nem lineáris! Csak nagyon ritka esetben fordul elő, hogy egy felhasználó egy ültő helyében végigmegy a weblap minden részén a megadott sorrendben.

Vertikális honlapok

Néhány éve felkapottá váltak a lineáris felépítés egy speciális esetekén értelmezhető vertikális honlapok. Ezek lényegében egy oldalból álló weblapok. Az egyetlen oldal tartalma szakaszokra van bontva, amelyek egymás alatt, vizuálisan is elkülönítve jelennek meg. Ez a sorrendiség adja a felépítés linearitását.

Gyakran találkozunk vertikális felépítéssel terméket vagy céget bemutató egyszerű weblapokon. Pl. qcg.hu

Kategórialapú felépítés

Egy kategóriaalapú weblap valójában több szempont szerint osztályozott oldalak halmaza, melyek közül kiszűrhetjük azokat, amik megfelelnek egy csoportosítási paraméter kiválasztott értékének. 

Ez a fajta felépítés magazinok és webshopok esetén gyakori, de általában hierachikus struktúrával kombinálva fordul elő.

Megfelelő struktúra kiválasztása

A megfelelő struktúra mindig a website tartalmától függ, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy a hierarchikus szerkezetű weblapok a legátláthatóbbak és a legkönnyebben kezelhetők. Valószínűleg azért van így, mert maga a felépítés is a felhasználók egyik leggyakoribb viselkedését támogatja: a „navigálva keresést”.

Tehát ha a weblapunkon alkalmazható hierarchikus felépítés, akkor ezt a típust válasszuk!

Manapság gyakran előfordul, hogy valamilyen „hibrid’ elrendezést használnak a weboldalak. Például:

  • A főoldal vertikális felépítésű, az információk nagy része ott szerepel egy oldalon, de közben van egy blog is, ami hierachikus felépítésű (kategória oldalak, archívum, bejegyzésoldalak).
  • Webshopok esetén általában mindhárom alap struktúrát megtaláljuk. Leggyakoribb kombináció, hogy az alap felépítés hierarchikus, de a termékek csoportosítása többszempontú kategórialapú, a vásárlási folyamat a kosár oldaltól kezdve lineáris.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.