fbpx

Miért legyen mobilbarát a weboldalad?

Miért legyen mobilbarát a weboldalad?

Miért legyen mobilbarát a weboldalad? 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

A „mobilbarát weboldal” jelzőt azokra a site-okat mondjuk, amelyek mobil eszközökön (okos telefon, tablet), azaz kisebb képernyőn is kényelmesen használhatók.

3 fő indok, hogy miért legyen a te weboldalad is mobilbarát

  • Magas a mobileszközön internetezők aránya.
  • A Google hátrasorolja a nem mobilbarát weblapokat.
  • A használhatóság egyik alapelve a felbontásfüggetlen megjelenés.

Mobileszközön internetezők

Az okos telefonon vagy tableten böngésző emberek száma az aktuális statisztikák szerint már magasabb, mint az asztali gépről vagy laptopról internetezőké. Ráadásul folyamatosan emelkedik az arányuk. Épp ezért, nagyon fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk rájuk.

Google és a mobilbarát weboldalak

Az utóbbi években a Google kereső algoritmusa sokat változott.  Mára már a mobileszközökre optimalizált site-okat előrébb sorolja a csak normál vagy nagy méretű képernyőn használható társaikkal szemben. Előbb csak a mobileszközökről indított keresések esetén volt ez mérvadó, de mára már az asztali számítógépről indított kereséseknél is ezt az elvet alkalmazza a Google.

Így ha szeretnéd, hogy a weboldalad minél jobb helyezést érjen el a Google találati oldalain, akkor mindenképp mobilbarát weboldallal kell rendelkezned.

Felbontásfüggetlen megjelenés – Usability alapelv

A harmadik szempont nem annyira kényszerítő tényező, mint az első kettő, de nem szerettem volna kihagyni a felsorolásból. A webergonómiai alapelvek között előkelő helyen szokták említeni, hogy felbontásfüggetlen legyen a megjelenés. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden user ugyanazt a képet lássa, hanem azt, hogy a weboldalak alkalmazkodjanak a felhasználás paramétereihez (operációs rendszer, böngésző, képernyő méret és képernyőfelbontás).

Korábban gyakori volt, hogy a mobilra optimalizált verzióból kimaradtak bizonyos funkciók, de mára már elvárás, hogy kisebb méretű képernyőn is elérhető legyen a weboldal összes szolgáltatása. Így már az oldalak tervezésénél szem előtt kell tartani, hogy mobilon is minden értelmezhető méretű és jól használható legyen.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.