fbpx

Egyedi weboldal készítés vs. WordPress és társai

Egyedi weboldal készítés vs. WordPress és társai

Egyedi weboldal készítés vs. WordPress és társai 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

Amikor egy új weblapot szeretnél, az egyik első tisztázandó kérdés még brief szintjén az, hogy egyedi weboldal készítés mellett dönts, vagy valamilyen „kész” CMS-re legyen felépítve, mint például a WordPress. Összegyűjtöttem a előnyöket, hátrányokat mindkét oldalon.

Egyedi fejlesztés vs WordPress

“Egyedi fejlesztés”-ként azokat az alkalmazásokat emlegetem, amelyek forráskódját a megbízott fejlesztők írják teljes egészében. Használhatnak bizonyos keretrendszereket (pl. CodeIgniter, Laravel, Symfony), de nem egy telepíthető (ingyenes vagy fizetős) CMS felhasználásával kerülnek kialakításra, mint amilyen pl. a WordPress.

Jellemzők

Egyedi weboldal készítés

WordPress (CMS)

Minden elemet le kell fejleszteni, magától nem tud semmit. Pár perc alatt telepíthető fejlesztői tudás nélkül, sok alapfunkcióval rendelkezik.
„Bármilyen” funkciót le lehet fejleszteni. Pluginokkal bővíthető a funkcionalitása, de teljesen egyedi dolog hozzáfejlesztése nehézkes.
Minden funkciót le kell tesztelni, mert minden új. Az alapfunkciók és a bővítmények (pluginok) sok ezer felhasználó által használtak, így ritkán fordul elő komoly hiba. Viszont ha előfordul, akkor nagyon nehezen javítható. Általában meg kell várni, amíg az adott funkció, plugin fejlesztője orvosolja a problémát.
Ha egyszer jól, biztonságosan meg lett írva, nincs szükség rendszeres frissítésre. Rendszeresen frissíteni kell, különben elavul, rosszabb esetben robotok, vírusok, kémprogramok feltörik, tönkre teszik.
Letölthetők, vásárolhatók sablonok, de általában egyedi fejlesztésnél a megjelenés is egyedi, ezért nincs szükség sablonokra. Megjelenése könnyen kialakítható sablonok használatával. Egyedi sablon is fejleszthető.
Minden funkció a rendszer szerves része, együtt kerülnek megtervezésre, így van lehetőség optimalizálni a teljesítményt. Egy komolyabb weboldalhoz általában 10-20 bővítményre van szükség minimum, amelyek akár mind más és más fejlesztőktől származnak. Emiatt gyakran előfordulnak „összeakadások”, kompatibilitási és teljesítmény problémák.
Minden új funkcióhoz, továbbfejlesztéshez fejlesztői munka szükséges. Bizonyos egyszerűbb funkciók akár pár kattintással telepíthetők az admin felületről fejlesztői segítség nélkül. Komolyabb funkciók gyakran fizetősek.

Melyik a jobb számodra?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. A fenti jellemzőkből jól látszik, hogy sok esetben, ami az egyik megoldás hátránya, az a másik előnye. De mégis, melyiket érdemesebb választani, ha egy konkrét ötleted van?

Azt javaslom, hogy az alábbi szempontokat vizsgáld meg alaposan!

Funkciók

 • Mennyire egyedi amit szeretnél, van-e rá már kész megoldás (keress rá, létezik-e megfelelő bővítmény)?
 • Képes vagy-e kompromisszumot kötni, hogy nem minden valósítható meg úgy, ahogy szeretnéd?
 • Beleegyeznél a „sablonosabb” designba, megoldásokba, hogy olcsóbb legyen a fejlesztés?
 • Egyedi fejlesztésként szinte bármi megvalósítható. WordPress esetén általában kompromisszumokat kell kötni.

Költségkeret

 • Inkább a fejlesztés elején, az élesítésig fizetnél nagyobb összeget, hogy utána minimális költséggel akár évekig „elketyegjen” a weboldalad? Vagy először legyen olcsóbb, majd akár havonta kisebb összegeket áldoznál az utógondozásra?
 • Egyszerűbb, gyakori funkciókkal bíró weboldalak esetén szinte biztos, hogy az élesítésig magasabb lesz a fejlesztési költség egyedi fejlesztés esetén, mint WordPressnél.
 • Az utógondozás ellenben a WordPress site esetén újra és újra többletköltségbe kerülhet. Főleg akkor, ha sok funkciója van és emiatt sok plugin van telepítve. Csak egyszerűbb WordPress weboldalak esetén mondható el, hogy laikus felhasználók is képesek a rendszeres frissítéseket elvégezni fejlesztői segítség nélkül.
 • WordPress pluginok közül a komolyabbak gyakran éves licensz díjúak, így akár évente nagyobb összeget is rá kell költened újra és újra az oldaladra, miközben semmi módosítás nem történik.

Adminisztrációs felület kezelése

 • Mennyire van affinitásod a technikai dolgokhoz? Te vagy valamelyik munkatársad látott már WordPress admint, tudjátok, hogyan kell beállítani a gyakran felmerülő dolgokat?
 • A WordPress admin felülete nem túl egyszerűen kezelhető. Rengeteg a beállítási lehetőség már az alaprendszerben, nem is beszélve a sablonbeállításokról, oldalsáv dobozokról és a bővítmények konfigurációjától. Tehát ha az a terved, hogy a tartalmak frissítését te vagy valamelyik munkatársad végzi majd, erre mindenképp fel kell készülnötök. (Persze ez a munka is kiszervezhető.)
 • Legtöbbször az egyedi fejlesztésű weboldalak is rendelkeznek adminisztrációs felülettel, de mivel ezek jobban egyénre szabhatók, általában kevesebb beállítási lehetőséget tartalmaznak, csak a ténylegesen szükségeseket. Így könnyebben megtanulható, átlátható laikusok számára.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.