fbpx

A fejlesztés lépései – Hogyan lesz egy ötletből kész alkalmazás? – 2. rész

A fejlesztés lépései – Hogyan lesz egy ötletből kész alkalmazás? – 2. rész

A fejlesztés lépései – Hogyan lesz egy ötletből kész alkalmazás? – 2. rész 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

Ebben és az előző cikkben összefoglalom, hogy mi egy alkalmazás elkészítésének folyamata, melyek a fejlesztés lépései.

Sokszor találkozom olyan esettel, hogy az ügyfél, akinek a fejében megszületik az ötlet, igény arra, hogy legyen egy weboldala vagy mobilappja, egyáltalán nincs tisztában azzal, milyen lépéseken keresztül juthat el addig, hogy egy kész alkalmazást adhasson át a felhasználóinak.

Ha te is ebben a hajóban evezel, bízom benne, hogy ezek a bejegyzések segítenek, hogy egy átfogó képet kapj a folyamatról.

Fejlesztés lépései

6. Designtervek

A grafikus vagy grafikusok dolga a designtervek készítése. Web- és mobilalkalmazás fejlesztési projektekben jellemzően egy grafikus dolgozik. Akkor tudja megkezdeni a munkát, ha megkapott tőled minden információt, dokumentációt, tartalmat, drótvázat, ami az előző pont során elkészült.

Az alkalmazásod bonyolultságától függően több képernyőtervet fogsz kapni. Biztosan lesz terv a főképernyőről, a fő funkciókról, oldaltípusokról. Website-ok esetén több képernyőméretre vonatkozó tervet is kapnod kell, mert manapság már minden weboldal reszponzív.

Van lehetőséged véleményezni, módosításokat kérni, ha valami nem tetszik, míg végül megszületnek a végleges design tervek. Nagyon fontos, hogy elégedett legyél velük, mert a fejlesztők ezek alapján fognak dolgozni. Ha valami módosítást fogsz kérni, az valószínűleg több időbe és pénzbe fog kerülni a fejlesztési szakaszban, mint ebben.

7. Fejlesztés, programozás

Most következik a tényleges programozás. Specifikációk, leírások, design tervek alapján elkészül az alkalmazás első verziója, ami a fejlesztőktől már tesztelés után kerül hozzád. Persze hibák még előfordulhatnak, illetve mindig jönnek fel még ekkor olyan kérdések, amikre korábban senki sem gondolt.

Ennek a lépésnek a végére egy működő alkalmazást kell kapnod.

8. Tesztelés, módosítás

A megkapott első verziót alaposán át kell nézned. Ha bármi hibát találsz vagy valami nem felel meg annak, amit az ajánlatban, szerződésben lefektettetek, akkor kérned kell a javítását.

Előfordulhat olyan eset is, hogy nem hibát találsz, csak egyszerűen működés közben jössz rá, hogy bizonyos elemeket máshogy képzeltél. Vagy nem is gondoltál rá, milyen lesz, de más formában jobban tetszene. Ezeket a kéréseidet is ekkor kell jelezned, de számíts rá, hogy ilyen esetekben már plusz díj ellenében fogják csak módosítani az alkalmazást a fejlesztők.

Ebben a lépésben ismét szerep juthat az UX tervezőnek, a marketingesnek és becsatlakozhat SEO szakértő, amennyiben indokolt.

A 7. és a 8. lépés bizonyos módszertanok (pl. agilis fejlesztési modell) esetén egymás után többször megismétlődik, mielőtt a következő lépéshez jutunk.

9. Élesítés

Végre itt az a lépés, amire vártál: ennek a végére publikálhatod az elkészült rendszert a felhasználóid felé.

Weboldal esetén szükség lesz a domain névre és a tárhelyre. (Későbbi cikkben írok erről részletesebben, ha esetleg nem tudnád, miről van szó.) Ha ezeket másik szolgáltatóra bíztad, akkor időben kezdj el intézkedni, mert a domain regisztráció beletelik néhány munkanapba ideális esetben is.

Mobilapp esetén biztosan szükség lesz olyan fejlesztői fiókra az alkalmazás-áruházakban (App Store, Google Play), ahova fel lesz töltve az alkalmazás. Ez lehet a sajátod, vagy a fejlesztő cégé a szerződésben rögzítettek szerint. Emellett lehetséges, hogy a weboldalhoz hasonlóan kelleni fog domain név és tárhely, ha az app kommunikál egy szerveroldali alkalmazással. Ez funkcionalitástól függ, de elég gyakran előfordul.

+1 Továbbfejlesztés

Továbbfejlesztésre szinte senki sem gondol egy új alkalmazás fejlesztése során, pedig manapság elengedhetetlen, hogy egy már működő rendszer is lépést tartson a trendekkel és a technológiai környezet változásaival.

Mobilalkalmazás esetén szinte biztos, hogy legalább évente kell egy új verziót kiadni az appból – még akkor is, ha semmilyen hiba nincs benne -, mert az újabb operációs rendszerek változásai ezt megkövetelik.

Honlapok esetén változatosabb a helyzet. Pl. egy WordPress alapú weblap esetén érdemes néhány havonta frissíteni a keretrendszert és a bővítményeket. Különben nagy az esély rá, hogy robotok kezdik bombázni, esetleg fel istörhetik. Egyedi fejlesztés esetén nincs ilyen kényszer. Ennek ellenére az az általános javaslat, hogy legalább évente egyszer érdemes mindenhez hozzányúlni, optimalizálni, esetleg designt váltani, modernizálni.

Szerintem azzal sem mondok újat, hogy szinte minden programban van valamilyen hiba (bug). Ezek javítása is újabb verziók kiadásával, továbbfejlesztéssel lehetséges.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.