fbpx

Webáruház – egyedi vs. telepíthető vs. bérelhető rendszerek

Webáruház – egyedi vs. telepíthető vs. bérelhető rendszerek

Webáruház – egyedi vs. telepíthető vs. bérelhető rendszerek 150 150 Atyi Anita - UX tervező, webfejlesztő, tanácsadó

Webáruházat szeretnél? Milyen lehetőségek érhetők el? Egyedi, telepíthető vagy bérelhető („dobozos”) webáruház való neked inkább?

egyedi_vs_berelhető

Webáruház típusok

  • Bérelhető vagy „dobozos” webáruházként emlegetjük azokat a rendszereket, amelyek esetén általában havi díjért egy kész rendszert kapsz, ami kis mértékben testre szabható, beállítható. Bizonyos esetekben egyszeri beüzemelési költséget is felszámítanak, de attól kezdve egyfajta licensz jellegű költséged merül fel mindaddig, míg használod a webáruházat.
    Bérlehető webáruház rendszer pl. a ShopRenter.
  • Telepíthetőnek hívom azokat a webáruház motorokat, amelyek valamelyik CMS-re bővítményként telepíthetők. Vannak ingyenes és fizetős verziók is, illetve kiegészítő funkciókért gyakran kell fizetni.
    Ilyen webáruház bővítmény a Woocommerce, ami a WordPress CMS-re épül.
  • Egyedi webáruház forráskódját a megbízott fejlesztők írják, így teljesen a megrendelő igényeire szabottan kialakítható.

Típusok jellemzői

 

Bérelhető

Telepíthető

Egyedi

Megfizethető az ára, általában havidíjas. Esetlegesen egyszeri beüzemelési díjat kell pluszban fizetni.
Így viszonylag kisebb ráfordítással el tud indulni a webáruház, de a havi díjat „örökre” fizetni kell.
Vannak ingyenes és fizetős változatok is. A kiegészítő funkciókért gyakran kell fizetni, de legtöbbször nem nagy összegeket. Előfordulnak éves díjú komolyabb bővítmények.
Hosszú távon olcsóbb, mint a bérelhető webáruház.
Drága, amíg a beüzemelésig eljutunk, mert a teljes fejlesztési költséget a megrendelő fizeti meg. Ráadásul minden funkciót, pl. a fizetési rendszerek integrálását is alaposan le kell tesztelni. Később általában nagyon kis ráfordítással tud működni évekig.
Általában nagy alaptudású rendszerekről van szó, amit folyamatosan fejlesztenek. Új funkciók fejlesztéséhez meg kell várni, hogy több bérlőtől is igény érkezzen, hogy kellő ok legyen a lefejlesztésére. Általában egyszerűbb tudású rendszerekről van szó, amelyek funkcionalitása további kiegészítőkkel bővíthető. Mivel legtöbbször nyílt forráskódú alaprendszerről beszélhetünk, a rendszeres frissítés elengedhetetlen. Ez sok kiegészítő esetén nehézkes lehet, mert ha nem egy fejlesztőtől származnak, valószínűleg nem egyszerre adják ki az újabb verziókat. Azt tudja, amit a megrendelő kifizet. Se többet, se kevesebbet. Frissítésre nincs túl gyakran szükség, így egyszeri befektetéssel akár évekig működhet.
Robosztus, nagy rendszerek, sok olyan funkciók is megtalálható bennük, ami nem mindenki számára szükséges. Ettől bonyolult lehet a beállításuk, kezelésük. Az alaprendszer általában nem tartalmaz sok funkciót, de kiegészítőkkel igény szerint bővíthető. Így csak olyan funkciók lesznek elérhetők, amikre valóban szükség van. Igény szerint csak azok a funkciók kerülnek lefejlesztésre, amikre szükség van, így az admin felület általában jóval egyszerűbb, mint a másik két esetben.
Mivel egy kézben van a  fejlesztés, van lehetőség optimalizálni a teljesítményt. Sebességproblémák csak akkor adódhatnak, ha időről-időre toldozzák a rendszert, nem építik újra, nem optimalizálják azokat a részeket, amik felett már elszaladt az idő. Az alap webáruház motor fejlesztését legtöbbször nem az cég végzi, aki a CMS-t fejleszti, az extra funkciókat nyújtó kiegészítők akár mind különböző fejlesztőktől származhatnak. Emiatt előfordulhatnak teljesítmény problémák, illetve úgymond „összeakadhatnak” az egyes bővítmények. Igény szerint csak azok a funkciók kerülnek lefejlesztésre, amikre szükség van, így a kezelése általában jóval egyszerűbb, mint a másik két esetben, és a teljesítménye is jól optimalizálható.
A három változat közül ez a legrugalmatlanabb. Nehéz testre szabni, és nem lehet egyedileg hozzáfejleszteni. Rugalmas, sok elérhető bővítmény létezik, amelyekből kvázi bármilyen tudású webáruház összerakható. Új funkció esetén, ha létezik a megfelelő plugin, akkor akár pár kattintással feltelepíthető. Ha nem létezik, lehetséges a meglévő funkcionalitáshoz egyedileg is hozzáfejleszteni. Rugalmas, mert azt kapja a megrendelő, amit kifizet a fejlesztőknek. Továbbfejlesztés esetén minden új funkciót ki kell fizetni.
A webáruházon túli egyéb modulokra gyakran nem fektetnek elég hangsúlyt. Pl. kezdetleges blog modul. A webáruházon kívüli egyéb modulok a webshoptól függetlenül telepíthetők és egyszerre működhetnek. (Minél több, annál gyakoribbak a teljesítmény problémák.) Egyéb funkciók is fejlesztethetők és egyszerre működhetnek a webáruházzal.
Ha megelégszel egy beépített sablon megjelenéssel, akkor valószínűleg fejlesztői segítség nélkül el tudod indítani a webáruházat. Maximum a szolgáltató számol fel a konfigurálásért egy egyszeri díjat. Ha megelégszel egy beépített vagy megvásárolható sablon megjlenéssel, valószínűleg akkor is szükséged lesz fejlesztői segítségre. Ha nagyon jól kiismered magad az adott CMS-ben, lehetséges, hogy ezt meg tudod spórolni. Mindenképpen szükség van fejlesztőkre, hiszen számodra egyedileg készítik el a webáruházat.
Soha nem lesz a tiéd a webáruházad. Nem férsz hozzá a tárhelyhez, adatbázishoz közvetlenül, nem tudod elköltöztetni. Ha problémád adódik a szolgáltatóval, csak úgy tudsz máshova menni, ha az egészet újrakezded. A webáruház a tiéd, a forráskódhoz, tárhelyhez, adatbázishoz hozzáférsz, el tudod költöztetni. Viszont a CMS és a pluginok fejlesztőire nincs ráhatásod, így valamilyen szinten függsz tőlük, pl. attól, hogy mikor adják ki az újabb verziókat és azok mennyire kompatibilisek a többi bővítménnyel, amit használsz.
A megbízott fejlesztőd valószínűleg könnyen helyettesíthető, mert ilyen rendszerekkel sokan foglalkoznak.
A webáruház teljes egészében a tiéd. Eléred a tárhelyet, adatbázis, át tudod költöztetni. A fejlesztőidtől a hibák javítása és az új funkciók lefejlesztése esetén függsz. Illetve eléggé nehezen találhatsz másik fejlesztő céget, aki szívesen átveszi egy másik cég által fejlesztett egyedi rendszer módosítását, továbbfejlesztését.

Mindegyik típusnak vannak előnyei és hátrányai, így nincs egy legjobb választás. Mindig a konkrét igények szerint kell mérlegelni, és az egyes szempontokat aszerint súlyozni.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.